Myggmedel Barn & Småbarn

myggmedel appliceras på barn

1. Sjö & Hav Spray

Ålder: Från tre år

Sjö & Hav Mygg och Fästing Spray är en av de mer miljövänliga produkterna inom myggskydd. Det är växtbaserat, biologiskt nedbrytbart och skyddar inte bara mot myggbett, utan även mot bett av till exempel broms och knott.

Sprayen har en mjuk doft av eucalyptus. Doften, tillsammans med frånvaron av starka kemikalier (är fritt från t.ex. DEET), gör att det passar bra för de yngre. Har utsetts till testvinnare av bland annat Aftonbladet.

SjoHav Mygg Fasting Spray
Till produkt

2. MyggA Original Spray

Ålder: Från 2 år

MyggA Original Spray skyddar effektivt mot mygg i minst åtta timmar. Det kan användas på barn från två års ålder, givet att det görs med försiktighet. Myggmedlet innehåller bland annat DEET, och bör endast användas på mindre hudytor upp till två gånger per dag.

Medlet rekommenderas även som ett skydd mot fästingar och knott.

MyggA™ Spray 75 ml
Till produkt

3. Salubrin® Mygglotion 100ML

 • Ett effektivt myggmedel som hindrar mygg och andra insekter från att bita både vuxna och barn.
 •  Skyddar i minst sex timmar och sitter kvar även om du tar dig ett dopp.
 •  Snäll mot huden, men använd den inte i onödan eftersom det är en biocid och de ska hanteras med viss försiktighet.
Salubrin Mygglotion 100ML 1
Till produkt

Att använda myggmedel på barn

Trots att även barn kan vara hårt utsatta av mygg och knott, är det relativt få produkter på marknaden som riktar sig mot de yngre.

Dock finns det ett antal produkter som kan användas från två till tre års ålder, och ett fåtal som kan användas på barn från noll års ålder. Gemensamt för dessa medel är att de är skonsamma mot huden, att de saknar DEET (ett aktivt ämne i många myggmedel) och att de i hög grad är naturliga och giftfria.

DEET – en påverkande faktor

Inte sällan kollererar mängden DEET med åldersgränsen på myggskyddet. Ta MyggA Original Stick som exempel; mängden DEET är på 20 vikt-%, och åldersgränsen är 13 år. MyggA Original Spray däremot, har 9,5 vikt-% av DEET, och en åldersgräns på två år.

En hög DEET-halt innebär en god och långvarig effekt mot mygg, men också större risker för barn att använda det.

Tidigare hade Kemikalieinspektionen satt en gräns på 20 % av DEET. Relativt nyligen har dock en ny produkt godkänts i Sverige med hela 30 % av ämnet, och som får användas från 13 års ålder.

En hög DEET-halt innebär en god och långvarig effekt mot mygg, men också större risker för barn att använda det. Bara för att halten är låg, behöver det dock givetvis inte innebära att det är riskfritt för barn att använda det. Myggmedel som kan användas på barn under tre år har ofta citroneuaklyptusolja som verksamt ämne.

Läs alltid på förpackningen innan du använder ett myggmedel.

Applicera med måtta

Även om myggmedlet är godkänt att användas på mindre barn, bör det appliceras med måtta och försiktighet. Till exempel bör du undvika att det hamnar på barnets händer, eftersom barn ofta stoppar händerna i munnen. Även applicering kring ögon, mun och i ansiktet bör undvikas.

Tänk även på att inte använda mer än nödvändigt. Det är lätt att tro att ett tjockt lager av medlet ger en ökad effekt, men skillnaden är försumbar. Det som sker är snarare att risken ökar för att barnet får i sig en för hög halt av medlet.

När myggskyddet inte längre är nödvändigt är det en god idé att tvätta bort det. Detta för att exponeringen av de verksamma ämnena inte ska bli högre än nödvändigt.

Använda myggmedel för barn

  • Vuxen applicerar
  • Tvätta bort myggmedlet det inte behövs.
  • Förvara det oåtkomligt för barn.
  • Använd medlet sparsamt.
  • Använd inte myggmedel på barnens händer.
  • Läs alltid noga på förpackningen.

Giftfria alternativ mot myggmedel

Det finns flera produkter som marknadsförs som giftfria och naturliga, och som ska vara lämpliga även för de minsta barnen. Försiktighet bör dock givetvis iakttas, speciellt när barnen är så små.

noskito sprayEtt exempel på en sådan produkt är Noskito Spraysom ska kunna användas från noll år. Produkten innehåller aloe vera och är fri från DEET. Det verksamma ämnet är istället ctroneukalyptusolja, som dock också bör undvikas i för stora mängder.

Men det finns betydligt fler sätt än sprayer och och krämer för att bekämpa mygg. Till exempel:

 • Thermacell

Thermacell är en apparat som släpper ur en gas, som skapar en myggfri yta på 20 kvadratmeter. Själva apparaten bör förvaras oåtkomligt för barn,

Man bör dock vara mycket försiktig med den gas som släpps ut – man bör inte andas in den, och den får enbart köras utomhus. Dessutom är gasen brandfarlig.

Thermacell skapar myggfri zon
 • Stationära myggfällor

Om myggproblemet främst är koncentrerade till tomten, så kan en stationär myggfälla inköpas. På marknaden finns modeller som har en täckningsyta på upp till 4 000 kvadratmeter, såväl som mindre modeller som också kommer till ett mindre pris.

Till skillnad mot Thermacell är dessa alltså inte portabla, och kan således inte tas med på exempelvis fiske- eller campingturen. En fördel med båda är att barnet, eller resten av familjen, inte behöver komma i kontakt med kemikalier direkt på huden.

 • Bra kläder

Det enklaste sättet att skydda ett barn mot mygg är kanske att använda rätt kläder. Se till att de täcker bra, helt enkelt. Är det tunna kläder som myggorna kan sticka igenom, kan du applicera ett barnvänligt myggmedel direkt på kläderna. Att ha tjocka och täckande kläder är inte alltid ett alternativ udner sommaren, givetvis.

 • Planera efter myggorna

Som du kanske känner till, så är mygg som mest aktiva vid skymning och gryning. Dessutom finns det platser och miljöer, till exempel våtmarker, där det är särskilt många av dem. Planerar ni en utflykt kan det då vara bra att undvika morgnar, kvällar, våtmarker och andra miljöer där ni sannolikt kommer att stöta på mycket mygg.

 • Myggnät

I barnvagnen kan de minsta barnen skyddas effektivt med ett myggnät. Det finns flera varianter av nät på marknaden, som är särskilt anpassade för barnvagnar. En god idé kan också vara att inhandla ett nät till spjälsängen. När barn sover är de särskilt lätta byten för blodsugarna – de är då helt stilla och försvarslösa. Alternativt köps myggnät på löpmeter som kan klippas i egna bitar.

Myggnät på löpmeter

Kraftiga reaktioner kan uppstå

En del mindre barn kan få ganska kraftiga reaktioner av myggbett, något som oroar många föräldrar under sommaren. Känner man sig osäker bör man ringa till Vårdguiden, som får bedöma det enskilda fallet.

Även om det kan vara obehagligt, och se obehagligt ut, så blir det ”aldrig några allvarliga komplikationer” av svullnaden, enligt läkaren Lars-Olof Hensjö, som talat med Expressen. Dock betonar han att man bör ringa 1177 vid minsta tveksamhet, inte minst om barnet reagerar med  exempelvis feber eller smärta.

Fler blogginlägg

NoSkito Spray

 

Ålder: Kan användas på barn under tre år ­– med försiktighet.

NoSkito Spray är, med sin aloe vera, extra skonsam mot användarens hud. Den är godkänd att användas på barn under tre år, givet att det görs med försiktighet. Medlet är fritt från DEET, och innehåller istället ctroneukalyptusolja som verksamt ämne, precis som Sjö & Hav och NoSkito Lotion.

Medlet är vattenfast. Således kan användaren bada, svettas och vara ute i regnet, utan att det tappar effekt. Enligt tillverkaren är sprayen helt naturlig och giftfri.

Noskito Lotion

noskito lotion

 

Ålder: Kan användas på barn under tre år ­– med försiktighet.

NoSkit Lotion är från samma fabrikat som NoSkito Spray. Skillnaden ligger, som namnet antyder, i hur medlet appliceras. Med spray är det enkelt att få en god täckning av kroppen. Lotion kan masseras in – precis som en hudkräm. I likhet med NoSkito Spray, är det även effektivt mot knott och myggor i malariaområden.

Betyg på testguiden:

[kkstarratings force]