Döda inte myggen!

Ge dem en bättre livssituation istället så kommer problemet att lösas. Med en myggholk kommer de trivas så bra på ”hotellet” att de inte har tid att leta upp människor i närheten. Finns både med plåt- och papptak beroende på placering och behov. 

myggholk1

 

För oss som bryr oss om naturen – Döda inte myggen. 

  • ”Hotell för mygg” 
  • Myggen håller sig hemma istället för att störa omgivningen
  • Landningsvänliga tak
  • Extremt oeffektivt – men snygg
  • På offert
[wpsr_button id=”8052″]  [wpsr_button id=”9121″]  [wpsr_button id=”4686″]

MER INFORMATION

En myggholk för flera trevliga fördelar med sig. För det första hjälper man myggen så att de trivs bättre. När myggen trivs bättre blir de också snällare. I slutändan skonas djur och människor från jobbiga myggbett då deras lust för blodjakt släcks något när de mår bättre och trivs. Givetvis slutar de inte suga blod helt – dock kan man räkna med en kraftig förminskning.

Genom att ha en myggholk i trädgården kan du hjälpa myggen att frodas och trivas i en bra miljö. Det är bäst att sätta upp en myggholk redan på våren för att fånga upp de mygg som ger sig ut tidigt. Det är alltid en god idé att byta ut myggholken någon gång per år för att vädra ut de ordentligt.

Tänk på att det kan ta ett tag för myggen att flytta in. Myggen föredrar lite äldre holkar som har fått patina, så att de smälter in i naturens färger och därmed ser mer naturliga ut. Hur lång tid det tar innan myggholken blir bebodd är svårt att säga – men räkna med ett åtminstone en eller två månader.

Kan enbart beställas genom att Myggfälla.se kontaktas här

 

myggholk2myggholk3

stämpel_effektiv

Placering

En myggholk bör placeras på ett lämpligt ställe i trädgården, gärna på ett träd om trädgården har ett. Tänk på att inte hänga myggholken för högt, då myggor oftast flyger på en ganska låg höjd. En bra tumregel brukar vara mellan 1.50 och 2 meters höjd (en vuxen människas längd ungefär). Holken bör placeras i västerläge då myggor som bekant trivs bäst med lite mindre sol.

Myggholkarna bör helst inte placeras för nära varandra, då vissa myggarter är skygga och därför drar sig undan om det redan finns en närliggande bebodd holk i närheten. Vill man till exempel locka de blyga gall- eller dyngmyggorna, bör man ha ett ganska stort avstånd mellan dem.

Myggholkens historia

Just ordet ”holk” kan spåras ända till fornsvenska, där ordet ”holker” betyder ungefär urholkat föremål. I den finska boken Myggor som Hobby kan man läsa att tankar om myggholkar har funnits sedan urminnes tider.

Historikerna tror att det fanns en variant av myggholken redan under vikingarnas tid. Detta var dock en lyx som var förunnat adeln, präster och övriga medborgare i de högre samhällsskikten. Bönderna fick helt enkelt stå ut med mer blodsugna mygg än de som var rika

 

stämpel_kvalitetsosäkradSäkerhetsstips

  • Se till att myggholken sitter fast ordentligt. Om myggholken ramlar ner kan myggornas ägg skadas allvarligt. Om du fäster på träd – se till att trädet är friskt och inte har förmultna delar.
  • Undvik att sätta upp en skadad myggholk. En skadad myggholk, där till exempel hålet har gått sönder eller förstorats, kan blotta ägg för till exempel fladdermöss och andra naturliga fiender.
  • Se till att rengöra din myggholk åtminstone en gång per säsong. Myggholken kan nämligen dra till sig parasiter och löss som söker en plats att övervintra på. Om parasiterna är kvar kan det störa myggungarna under nästa års äggläggning.
  • Myggholkar är en produkt avsett för myggor. Produkten har ej testats för andra insekter eller smådjur.
  • Att stoppa ner fingret i myggholken är förenad med fara för blodsugande stick. Dessa stick blir lätt irriterade och en lätt svullnad kan uppstå vid det utsatta hudområdet. Området kan svida och klia, men är i Sverige vanligtvis helt ofarligt, om än en mycket obehaglig upplevelse.

Vilken myggholk bör just jag välja?

Vilken myggholk du bör välja beror på flertalet faktorer. Vissa sätter upp en myggholk av rent estetiska skäl och väljer därmed den myggholk som helt enkelt är snyggast. Hos dessa brukar modellen höghus, som kan väljas med plåt- eller gummitak, vara mycket populär. Höghus är lite mer exklusiv och är som namnet antyder högre än en vanlig myggholk.

Sedan beror det givetvis också på budget. Om man vill spendera lite mindre, men samtidigt få en funktionell myggholk för priset, rekommenderas enkelmodellen. Enkelmodellen kommer med ett stilrent, svartfärgat gummitak.

Plasttak eller plåttak?

Framförallt är det många som ställer sig frågan om takkonstruktionen: vad är bäst: tak av plastmatta eller plåt? Åsikterna glider isär, och man kan säga att valet är som det mellan iOS eller android. Det är helt enkelt upp till individuellt tycke och smak.

Generellt kan man säga att förespråkare från båda läger har stora poänger. Den stora fördelen med plasttaket är ett mjukare material, som inte heller blir lika hett som plåt i direkt solsken. Myggen, som normalt är flygande (eller ofta upplevs som lätt svävande) insekter löper betydligt mindre risker att skada sig om de kraschlandar på det mjukare plasttaket. Den kan vara en viktig punkt att betona för den som ägnar sig åt mygguppfödning och har många ungmygg som ännu saknar flygstabilitet.

Förespråkarna till plåttak prioriterar en helt annan säkerhetsaspekt som innefattar ett överlägset skydd mot yttre hot. En sådan hotbild utgörs inte bara av väder och vind, men också mot de mest aggressiva myggätande fåglarna, som annars kan komma att göra påverkan på taken av plast med sina vassa näbbar. En högriskfaktor, dvs en myggspecialiserad fågel, kan äta inte mindre än 2400 myggor per dag. Med sådana utplånare i sin omedelbara närhet är det givetvis en trygghetsfaktor att välja en myggholk med tåligare plåttak.

En nyhet i holkbranschen är de så kallade högholkarna, eller myggholkar i höghusmodell. Dessa har två ingångar och erbjuder ett efterlängtat gruppholk-alternativ för myggor av samma eller olika flockar.

 

Tidigare myggholksköpare har sagt

”Mygg är verkligen som barn. Det är när dom är tysta som man vet att de hittar på bus”.

”Ibland när jag känner att de inte ätit på länge, så brukar jag bjuda över lite vänner till altanen. Grillat till oss och festmåltid till mina nya flygande grannar. Alla blir glada!”

”Det var när jag började räkna min rikedom i mygg istället för pengar som jag insåg hur rik jag är!”

Passar myggholk dig?

Svårt att välja myggholk, följ vår snabbguide!

Värnar du om de små djuren?

  1. Ja
  2. X) Nej
  3. Vet ej

 

Har du svarat alternativ 1 så är det en god idé att överväga inköp av en myggholk, och fortsätta till nästa fråga.

 

Hur skulle du bäst beskriva din uteplats?

 

  1. Många mygg och många fåglar
  2. X) Jag föder upp mygg där
  3. Varken mygg eller fåglar

 

Har du svarat alternativ 1 kommer en myggholk med plåttak passa dig bäst. Har du svarat alternativ X rekommenderar vi hellre en holk med tak av plastmatta. Om ditt svarsalternativ är 2 kan du obehindrat välja mellan de olika sorters myggholkarna, och vänta tålmodigt till dina första gäster flyttar in.

 

Vilken beskrivning passar bäst in på ditt tilltänkta bostadsområde för myggholken / myggholkarna?

  1. En stor yta med många fristående områden för flera myggholkar
  2. X) En mindre yta finns tillgänglig för myggholksuppsättning, denna plats är dock mycket attraktiv för ett stort antal mygg
  3. 2) Vet inte

 

stämpel_skämtsakMed ett större område kan många fristående myggholkar placeras. Det skapar en enskildhet för var myggfamilj, samtidigt som området bildar en större gemenskap. Har du svarat alternativ 1 kan det vara en god investering att köpa ett flera enfamiljs-myggholkar.

Har du istället svarat alternativ X kan det vara en väl så god tanke att investera i ett myggholkshöghus. På så vis kan många få chansen till ett attraktivt boende med exempelvis uteplatsens vackraste utsikt.

För dig som svarat alternativ 2 så är det bara att pröva sig fram, antingen med enfamiljsholk eller höghus.

övrigt utbud

 

myggn+ñt-widget    myggf+Ñngare-widget    Myggmedel