Bästa Myggspray

myggmedel appliceras på barn

1. Sjö & Hav Spray

Ålder: Från tre år

Sjö & Hav Mygg och Fästing Spray är en av de mer miljövänliga produkterna inom myggskydd. Det är växtbaserat, biologiskt nedbrytbart och skyddar inte bara mot myggbett, utan även mot bett av till exempel broms och knott.

Sprayen har en mjuk doft av eucalyptus. Doften, tillsammans med frånvaron av starka kemikalier (är fritt från t.ex. DEET), gör att det passar bra för de yngre. Har utsetts till testvinnare av bland annat Aftonbladet.

SjoHav Mygg Fasting Spray
Till produkt

2. MyggA Original Spray

Ålder: Från 2 år

MyggA Original Spray skyddar effektivt mot mygg i minst åtta timmar. Det kan användas på barn från två års ålder, givet att det görs med försiktighet. Myggmedlet innehåller bland annat DEET, och bör endast användas på mindre hudytor upp till två gånger per dag.

Medlet rekommenderas även som ett skydd mot fästingar och knott.

MyggA™ Spray 75 ml
Till produkt

3. Salubrin Myggspray 100ML

Salubrin Myggspray 100ML
Till produkt

Myggspray är enkelt att använda, lätt att ta med sig och kan ge ett mycket effektivt skydd mot mygg. I tester är det just myggspray som flera gånger lyfts fram som testvinnare. US622 har exempelvis fått bäst i test av Råd & Rön. Önskas myggspray för barn under 3 år rekommenderas sprayen från Sjö & Hav.

Fördelar med myggmedel i spray

Myggspray är prisvärt, enkelt att applicera och – om det är ett bra fabrikat – mycket effektivt för att hålla myggen borta. Till nackdelen hör att barn kan ha svårt att applicera sprayen på hals, nacke och ansikte utan att spraya sig själv i ögonen.

  • Enkelt att applicera

Spraymunstycket gör det enkelt att applicera myggmedlet och att få en god täckning av huden. Det går snabbare än att smörja in det. Myggspray kan även appliceras på tröja och byxa – något är svårare med roll on. Var däremot noga och testa så inte sprayen ger missfärgningar.

  • Enkelt att ta med.

De flesta sprayflaskor är i små förpackningar av plast som är lätta och smidiga att ta med. Det här kan jämföras med andra bekämpningsmetoder (så som höga ljudfrekvenser eller gas), som är lite tyngre och otympligare att bära på.

Myggmedel för barn?

noskito sprayNoSkito utmärker den sig genom att vara godkänd för barn under tre år – på förpackningen finns ingen åldersgräns. Det aktiva ämnet är PMD, precis som i Sjö & Hav. En skillnad värd att notera är att NoSkito enbart har 6,72 % PMD, medan Sjö & Hav har över 20 % av ämnet.

Det som främst gör att vissa myggsprayer inte ska användas på barn är det aktiva ämnet DEET. Det här gäller inte alla myggsprayer, men många innehåller mycket DEET, som är irriterande för hud och ögon. Ämnet bedöms dessutom ha en negativ inverkan på miljön. Produkter med IR3535, PMD och Icardin bedöms inte vara lika irriterande.

Myggspray utan DEET? – Välj testvinnaren från Sjö & Hav.

Vilket myggspray är bäst?

När en biolog och en myggexpert testade sju olika myggsprayer, var det två produkter som stack ut – US622 och Sjö & Hav. Man testade medlen genom att applicera dem på gummiplattor som myggorna gillar att sitta på.

US622 och Sjö & Hav – testvinnare

När hela ytan täcktes med US622 var det noll myggor kvar på plattan efter tio mätningar. Man testade även med att enbart spraya ett streck i mitten av plattan – då var det 20 mygg kvar.

Myggspray bäst i test (Konflikt med Unicode-kodning)   myggmedel utan deet

Det här kan jämföras med Sjö & Hav, med vilken tre mygg fanns kvar på plattan efter att hela ytan sprayats. När biologen sprayade ett streck i mitten med det här medlet, så fanns det 14 mygg kvar på plattan efter tio mätningar.

Både US622 och Sjö & Hav fick 5 av 5. Som kan utläsas ovan så presterade US622 bättre än Sjö & Hav när hela plattan sprayades – men sämre när man endast sprayade ett streck i mitten.

En skillnad mellan dem är att US622 har DEET som aktivt ämne – ett ämne som, som ovan nämnt, kan vara irriterande för hud och ögon. Sjö & Hav har istället PMD som aktivt ämne. En annan skillnad mellan dem är att US622 är lite billigare med ett pris på 1,17 kronor/ml, att jämföra med 1,29 kr/ml, som Sjö & Hav kostar.

Tilläggas bör att US622 även blev bäst i test enligt Råd & Rön.

Tips och råd när du använder myggspray

  • Står det en åldersgräns på förpackningen? Respektera den.
  • Läs bruksanvisningen. Det är kemikalier i produkterna, som kan vara skadliga om de inte används på korrekt sätt.
  • Får du en reaktion av ett visst myggmedel bör du inte fortsätta använda det. Välj istället en spray med ett annat aktivt ämne, eller ett annat medel med en lägre koncentration av ämnet i fråga.
  • Öka chansen till en myggfri stund genom att klä dig i ljusa kläder och undvika fuktiga och vindstilla miljöer. Tänk även på att myggor dras till dofter som parfym, alkohol och svett

Fler blogginlägg

NoSkito Spray

noskito spray

Ålder: Kan användas på barn under tre år ­– med försiktighet.

NoSkito Spray är, med sin aloe vera, extra skonsam mot användarens hud. Den är godkänd att användas på barn under tre år, givet att det görs med försiktighet. Medlet är fritt från DEET, och innehåller istället ctroneukalyptusolja som verksamt ämne, precis som Sjö & Hav och NoSkito Lotion.

Medlet är vattenfast. Således kan användaren bada, svettas och vara ute i regnet, utan att det tappar effekt. Enligt tillverkaren är sprayen helt naturlig och giftfri.

US622 Myggspray

us 622 myggspray

  • Bäst i Test av Råd & Rön
  • Bäst i Test av Testfakta
  • Ej för barn under 3 år

Betyg på testguiden:

[kkstarratings force]