sjö och hav fästing       myggspray ekologisk

 

sjö och hav fästing

Mygg och Fästing Roll-on

Växtbaserat mygg- och fästingmedel med doft av citroneukalyptus. Det är fritt från DEET och har en effekt som kan jämföras med traditionella medel. Mygg och Fästing är biologiskt nedbrytbart och har ett lågt hudupptag.

För ett effektivt skydd på upp till 6 timmar, applicera med hjälp av rollern och smörj in med handen.

85:-

Läs mer / Beställ


myggspray ekologisk

Mygg och Fästing Spray

Praktisk spray med DEET-fritt medel mot mygg och fästing. Den är lätt att bära med sig och passar vid promenader och skogsvandring. Medlet är växtbaserat och skyddar lika bra som traditionella medel.

Sprayen är biologiskt nedbrytbar och doftar av citroneukalyptus. Skyddet varar i 6 timmar.

95:-

Läs mer / Beställ

sjö och hav myggmedel

Ekologiskt myggmedel? Nej, men naturvänligt

Ekologiskt myggmedel finns inte. Detta av en specifik anledning

”Det finns inte någon EU-standard för ekologiska egenvårdsprodukter så som det gör för livsmedel, därför är hela frågan om eko i denna kategori fortfarande lite luddig” / Åsa Plahn, Sjö och Hav.

Däremot finns det myggmedel som är bättre för miljön. Det gäller exempelvis dessa produkter som är myggmedel utan DEET.

Myggmedel utan DEET

DEET är ett högkoncentrerat nervgift som lätt tränger sig igenom huden. Det har varit förbjudet i Danmark sedan 20 år tillbaka och kan missfärga material som plast, gummi och textilier. Trots det är DEET det mest förekommande aktiva ämnet i världsmarknadens alla myggmedel.

Sjö&Hav har i sina produkter valt bort DEET, och använder sig istället av en komponent som är skonsam mot hud, kläder och miljö.

Det aktiva ämnet i Mygg och Fästing är PMD Rich Botanic Oil, vilket är ett naturligt ämne som har utvunnits genom ångdestillering av kvistar och blad från citroneukalyptusträdet. Det är biologiskt nedbrytbart och har en låg giftighet.

Tester har visat att oljans effektivitet går att jämföra med de vanliga syntetiska produkter som innehåller DEET. Dess avstötande egenskaper och låga hudupptag gör den till en passande komponent i mygg- och fästingmedel.

Mygg och Fästing finns som både spray och roll-on. De verkar avstötande mot insekter som bits och sticks; bland annat mygg, knott, broms, fästing och älgfluga. Skyddet appliceras direkt på huden och varar i ca 6 timmar. Eftersom medlet inte gör någon skada på textilier kan det vid behov även användas på kläderna.

Sjö&Havs mygg- och fästingmedel är lämpligt för barn från 3 års ålder. Man bör dock undvika att få det på barnens händer.

Fungerar det?

Enligt ett test av Aftonbladet (se bild nedan) får produkterna från Sjö och Hav FEM getingar. I samma ni som US622 som ofta vinner dessa tester. Ingen skillnad i effektivitet – men skillnad gällande innehåll.

Bäst i Test Myggmedel Aftonbladet

Om Sjö&Hav

Produkter anpassade till saltvatten var för ett tag sedan något som man bara kunde drömma om. Men Kim Persson tillsammans med Magnus och Åsa Plahn, valde att förverkliga dessa idéer genom att grunda Sjö&Hav. De tre vännernas vision är att skapa produkter som kan brytas ner biologiskt.

Detta lyckades de också med 2004, när de lanserade en tvål i hög kvalitét som ska brukas i saltvatten. 10 år senare har man utvidgat sitt sortiment, och för nuvarande finns utöver tvålen också ett schampo och ett handdiskmedel för saltvatten. De har även lanserat den  naturvänliga Mygg- och fästingspray och en Roll-on.