Tycker myggor om öl?

Tycker-myggor-om-ol

Enligt biologen Sharon Hill finns ett samband mellan alkohol och myggor. Ett samband som i en kort intervju presenterades av Sveriges Radio 1/7-2014.

Sharon Hill arbetar med att forska kring vad det är som myggor dras till och därmed även vad de inte dras till. Forskningens mål är att utarbeta olika metoder för att hålla myggorna borta. Inte bara för att det är obekvämt och otrevligt med mygg utan också eftersom myggen i många länder sprider sjukdomar.

En av slutsatserna hon presenterar är att den som dricker alkohol ökar risken för att bli biten. Testet visade att de personer som druckit en öl (med procenthalt på minst 3-5%) blev bitna mer. Nu har visserligen detta test genomförts på män så det är inte säkert att samma siffra skulle presenteras om även kvinnor var med i studien.

I början fanns det en tro om att det var den något förhöjda kroppstemperaturen som uppstår när man dricker alkohol som skulle vara orsaken till attraktionen från myggorna. Men det visade sig vara en felaktig slutsats. Det som snarare attraherat blodsugarna var den doft som uppstod. När alkoholen dricks skapas en doft från huden som inte människor uppfattar men som myggen gör.

De som har stora problem med mygg bör alltså hålla sig borta från alkoholen i sommar. I alla fall i 4-6 veckor. Det är nämligen den tid det tar för den effektivaste myggfångaren att näst intill utrota mygg på en normal villatomt. När myggen är borta kan alkoholen visserligen tas fram. Men det finns ju fler fördelar med att inte dricka än att myggorna håller sig något mer borta.

Klicka för att se fler produkter

Betyg på guiden:

[kkstarratings force]