Myggspray bäst i test (Konflikt med Unicode-kodning)   myggmedel utan deet

us 622 myggspray

US622 Myggspray

 • Bäst i Test av Råd & Rön
 • Bäst i Test av Testfakta
 • Ej för barn under 3 år

49:-

Läs mer / Beställ

 

sjö och hav myggspray

Sjö& Hav Mygg+ Fästing

 • Bäst i Test av Aftonbladet
 • Miljövänligt
 • Utan DEET

89:-

Läs mer / Beställ

 

noskito spray

No Skito myggspray

 • Helt biologiskt
 • Utan DEET
 • Även för barn under tre år

59:-

Läs mer / Beställ

 

Myggspray är enkelt att använda, lätt att ta med sig och kan ge ett mycket effektivt skydd mot mygg. I tester är det just myggspray som flera gånger lyfts fram som testvinnare. US622 har exempelvis fått bäst i test av Råd & Rön. Önskas myggspray för barn under 3 år rekommenderas sprayen från Sjö & Hav.

myggmedel utan deet

Fördelar med myggmedel i spray

Myggspray är prisvärt, enkelt att applicera och – om det är ett bra fabrikat – mycket effektivt för att hålla myggen borta. Till nackdelen hör att barn kan ha svårt att applicera sprayen på hals, nacke och ansikte utan att spraya sig själv i ögonen.

 • Enkelt att applicera

Spraymunstycket gör det enkelt att applicera myggmedlet och att få en god täckning av huden. Det går snabbare än att smörja in det. Myggspray kan även appliceras på tröja och byxa – något är svårare med roll on. Var däremot noga och testa så inte sprayen ger missfärgningar.

 • Enkelt att ta med.

De flesta sprayflaskor är i små förpackningar av plast som är lätta och smidiga att ta med. Det här kan jämföras med andra bekämpningsmetoder (så som höga ljudfrekvenser eller gas), som är lite tyngre och otympligare att bära på.

 

Myggmedel för barn?

noskito sprayNoSkito utmärker den sig genom att vara godkänd för barn under tre år – på förpackningen finns ingen åldersgräns. Det aktiva ämnet är PMD, precis som i Sjö & Hav. En skillnad värd att notera är att NoSkito enbart har 6,72 % PMD, medan Sjö & Hav har över 20 % av ämnet.

Det som främst gör att vissa myggsprayer inte ska användas på barn är det aktiva ämnet DEET. Det här gäller inte alla myggsprayer, men många innehåller mycket DEET, som är irriterande för hud och ögon. Ämnet bedöms dessutom ha en negativ inverkan på miljön. Produkter med IR3535, PMD och Icardin bedöms inte vara lika irriterande.

Myggspray utan DEET? – Välj testvinnaren från Sjö & Hav.

Vilken myggspray är bäst?

När en biolog och en myggexpert testade sju olika myggsprayer, var det två produkter som stack ut – US622 och Sjö & Hav. Man testade medlen genom att applicera dem på gummiplattor som myggorna gillar att sitta på.

US622 och Sjö & Hav – testvinnare

När hela ytan täcktes med US622 var det noll myggor kvar på plattan efter tio mätningar. Man testade även med att enbart spraya ett streck i mitten av plattan – då var det 20 mygg kvar.

Myggspray bäst i test (Konflikt med Unicode-kodning)   myggmedel utan deet

Det här kan jämföras med Sjö & Hav, med vilken tre mygg fanns kvar på plattan efter att hela ytan sprayats. När biologen sprayade ett streck i mitten med det här medlet, så fanns det 14 mygg kvar på plattan efter tio mätningar.

Både US622 och Sjö & Hav fick 5 av 5. Som kan utläsas ovan så presterade US622 bättre än Sjö & Hav när hela plattan sprayades – men sämre när man endast sprayade ett streck i mitten.

En skillnad mellan dem är att US622 har DEET som aktivt ämne – ett ämne som, som ovan nämnt, kan vara irriterande för hud och ögon. Sjö & Hav har istället PMD som aktivt ämne. En annan skillnad mellan dem är att US622 är lite billigare med ett pris på 1,17 kronor/ml, att jämföra med 1,29 kr/ml, som Sjö & Hav kostar.

Tilläggas bör att US622 även blev bäst i test enligt Råd & Rön.

Tips och råd när du använder myggspray

 • Står det en åldersgräns på förpackningen? Respektera den.
 • Läs bruksanvisningen. Det är kemikalier i produkterna, som kan vara skadliga om de inte används på korrekt sätt.
 • Får du en reaktion av ett visst myggmedel bör du inte fortsätta använda det. Välj istället en spray med ett annat aktivt ämne, eller ett annat medel med en lägre koncentration av ämnet i fråga.
 • Öka chansen till en myggfri stund genom att klä dig i ljusa kläder och undvika fuktiga och vindstilla miljöer. Tänk även på att myggor dras till dofter som parfym, alkohol och svett

Källa: Skadedyrsexperten.dk