Håll gräset kort och torrt

Att bekämpa myggen med myggnät, myggfällor och myggmedel är effektiva sätt att hålla insekterna borta. Men den som vill ha myggfritt bör egentligen inte i första hand fokusera på dessa produkter utan söka orsaken till att myggorna är så många just där man bor. Det är inte alltid man kan påverka alla orsakerna till att myggen är många men genom att göra vad man kan så minskas antalet i alla fall något.

När det gäller den egna trädgården och gräsmattan så finns det två regler. Håll det kort och torrt.

Kort:

Myggen trivs där det är långt gräs och resultatet blir helt enkelt att hålla det kort. Nu är det knappast så att man måste klippa extremt kort för att hålla myggen borta utan det handlar snarare om att inte låta gräset bli för långt. Inne i städer är problemet inte så stort då man ofta har relativt kortklippt gräsmatta. Annat är det i sommarstugor där man ofta låter det vara lite mer ”lummigt” i trädgården. Visst är det mysigt men genom att ta bort buskage, snår och högt gräs minskar man ”trivselfaktorn” för myggen.

Ett bra sätt att ha kontroll på gräset är att använda sig av en robotgräsklippare. Utan att man behöver bry sig blir gräset klippt och det är inte minst smidigt i sommarstugan där man hellre lägger tiden på annat än att klippa gräs. Men ska en robotgräsklippare väljas så var noga med att välja en modell som passar. En del är speciellt framtagna för ”eländig” terräng medan andra passar bättre på platta fina gräsmattor.

Torrt:

Myggor trivs i sumpmarken och stillastående vatten. Nu är det ju få som har sumpmarker precis in på huset men stillastående vatten finns oftare än vad man kan tro. Gå runt på gården och titta efter gamla hinkar, krukor, fågelbad och annat där vattnet är stillastående. Det är nämligen här som myggen trivs allra bäst och i lugn och ro lägger sina ägg. Man kan även se över sin gräsmatta för att se om det skapas gropar där vatten länge ligger kvar. Ta även bort stubbar och andra håligheter.

Vattna inte heller gräsmattan så mycket att vatten blir stående under en längre period.

Klicka för att se fler produkter

Betyg på guiden:

[kkstarratings force]