Fungerar myggappar?

Funkar-myggappar

De har redan funnits på marknaden i ett par år, apparna som säger sig kunna motverka myggor genom att ge ifrån sig olika ljudfrekvenser. Ljudet som kommer ut från telefonens högtalare ska då skrämma bort myggen – men är din smartphone den enda myggjagaren du behöver eller är det klokt att komplettera med något annat?

Sanning eller bluff?

För att säkert veta om det faktiskt fungerar eller inte skulle man troligtvis behöva befinna sig i ett myggtätt område utan någonting annat än sin mobiltelefon. Läser man kommentarer kring de olika apparna så har de fått både ris och ros från olika användare, där någon märkt att barn och egna husdjur reagerat på ljuden men inget gett någon större effekt mot just mygg. Någon annan tycker att det fungerar klockrent och en tredje ligger och väger någonstans mittemellan. Råd & Rön har testat två av apparna och enligt deras testresultat har dom inte någon effekt alls. Testen gick ut på att flera personer hållit en telefon med påslagen app i handen men ändå blivit bitna på armar och andra delar av kroppen efter bara ett par sekunder. Myggapparna hamnar således på sista plats i deras test vad gäller att skydda sig mot myggor.  

Så ”fungerar” myggapp

Om det fungerar, ska det ske genom att en app i din telefon ger ifrån sig ett ljud som myggorna då alltså inte ska tycka om, och på så vis ”skrämmas” bort och hålla sig på avstånd. Det finns idag flera olika appar att välja mellan men de flesta erbjuder ungefär samma funktion. De går att ställa in på olika frekvenser för att lämpa sig för olika områden och man får därefter prova sig fram för att se vilken som fungerar bäst.

För säkerhetens skull

För den som ska vistas ute i naturen under sommarhalvåret är sannolikheten att råka ut för myggor stor. Att ha sin telefon som enda ”myggmedel” är kanske inget att rekommendera eftersom att effekten är väldigt oklar samt att batteriet riskerar att laddas ur under naturvistelsen. För att vara på den säkra sidan kan det vara klokt att ha med sig andra myggmedel så som myggolja eller myggspiraler. Att ha myggor som surrar runt huvudet kan vara otroligt enerverande och dessutom slipper man gärna de kliande betten. Det finns många appar att välja mellan, både gratisversioner och några som kostar ett par kronor att ladda ned. Hur som helst så kan det absolut vara värt att prova, förutsatt att man har en back up med sig i ryggsäcken eller på altanen.

Klicka för att se fler produkter

Betyg på guiden:

[kkstarratings force]