Mindre myggproblem i år

Mindre myggproblem i år

Sommarens varma väder och torka har haft en effekt på insekter. Torkan och bristen på stillastående vatten har gjort att mygglarverna på många håll i landet inte hunnit kläckas och det har blivit färre mygg i mitten av sommaren. Men när regnet äntligen kommer, ja då kommer också myggen igen.

En snörik vinter och översvämningar

Efter vårens översvämningar såg det ut att bli ett rejält myggår i år. Vatten i mängder som marken inte klarade av att ta hand om gjorde att det fanns mycket stillastående vatten. Och stillastående vatten är där som myggor trivs allra bäst.

Framför allt varnade forskare för att antalet skogmyggor var stort efter den snörika vintern. Skogsmyggor trivs i smältvattenpölar och jämfört med året innan var det extra gynnsamma förhållanden i år.

Myggexplosionen kom av sig

Men sommarens värme och avsaknaden av regn gjorde att vattennivån sjönk drastiskt på många platser i landet. Stillastående vatten och pölar torkade snabbt upp. De mygglarver som kläcktes under de få fuktiga morgontimmarna dog ganska snart och vi fick istället en ovanligt myggfri sommar.

Fåglar och andra djur

När det är väldigt varmt kan myggens livslängd halveras vilket förstås fått mygghatarna att jubla. Men en sommar med lite mygg och i övrigt få insekter skapar andra problem då det blir brist på mat för fåglar och getingar.

För att stötta fåglar och humlor har man i sommar därför gått ut med uppmaningen att ställa ut vattenskålar och vattenbad. Det inte bara gör det trevligt för dessa djur utan skapar förstås också stillastående vatten som myggorna tycker om.

Nu har nog inte fåglarnas vattenbad varit tillräckligt för att locka till sig mycket mygglarver under sommaren men fortsätter det att vara varmt nu när höstregnet kommer kan det också göra att myggorna vaknar till liv igen. Lagom till att svampsäsongen sätter fart.

Våra vanligaste myggor

Stickmyggan är den mest vanliga sortens mygga i Sverige och det finns bortåt 49 olika sorter. Man delar in dem i de två huvudgrupperna skogsmyggor och översvämningsmyggor. Den första, skogsmyggan, känner de flesta igen om en irriterande och envis rackare då den gärna tar tid på sig och cirkulerar runt sitt offer innan den bestämmer sig för att sticka. Det är den som är mest aktiv på kvällarna och tidigare mornar och helst sticker den runt händer och fötter. Oftast har de sin mest aktiva kläckningsperiod runt midsommar och två månader framåt.

Mest aggressiv är dock översvämningsmyggen. Det är den sorten som håller till kring nedre Dalälven där problemet återkommer varje år. Den här myggan väntar inte med att sticka utan anfaller direkt. Oavsett om det är dag, stark sol eller kväll så söker den aktivt upp sitt byte. Deras ägg överlever i flera år och behöver först utsättas för torka och sedan vatten innan de kläcks. Eftersom äggen kan ligga så länge kan de rätta förhållandena göra att flera generationers ägg kläcks samtidigt.

Tips för att skydda dig

  • Undvik mörka kläder, klä dig istället i så ljusa kläder som möjligt och gärna sådana som sitter lite löst
  • Svettiga träningskläder och parfym är sådant som mygg dras mot. Försök istället att ha så lite dofter som möjligt på dig.
  • Det sägs att myggor avskyr vitlök och persilja. Prova att gnida in huden innan du ger dig ut.
  • Det finns många olika sorters myggmedel i form av sticka eller spray, prova dig fram till vilken som fungerar bäst för dig.

För att lindra klådan

Om du haft oturen och blivit myggbiten finns det några saker du kan ta till för att lindra klådan.

  • Den som plågas mycket av klådan kan prova apotekets allergitabletter som innehåller antihistaminer. Det kan man med fördel ta i förebyggande syfte också.
  • Ta en magnecyl och smula ner den i lite vatten som sedan stryks över myggbettet
  • Badda med kylbalsam eller alsolsprit
  • Äppelcidervinäger kan både baddas på eller rör ner en matsked i ett glas vatten och drick så slutar det klia

Myggspray bäst i test (Konflikt med Unicode-kodning)