Årets mygg-VM lockar stort intresse

Snart stunder årets upplaga av mygg-VM i Övertorneå. Det här året får deltagarna en kvart på sig att jaga, till skillnad från förra årets 30 minuter. Det här skriver SVT i en artikel. 

Förra året hölls premiären för världens (troligtvis) första mygg-VM i Övertorneå. Intresset för att delta har växt en hel del sedan förra omgången. David Uutisalo, som arrangerar tävlingen, berättar för SVT Norrbotten att folk har börjat anmäla intresse på förhand inför årets tävling.

  • ­Det är faktiskt några stycken som har mailat och bett om att få förhandsanmäla sig. Sånt kör vi inte ens med, utan man får bara dyka upp. Det är mycket snack om det i Övertorneå också, säger han.

Idén till det nya världsmästerskapet föddes när det uppdagades att Övertorneå inte fick ett tillstånd för att bekämpa myggbestånden med biologiska bekämpningsmedel.

Ändringar i reglerna

För att förbättra tävlingen har arrangören nu kortat ner jakttiden med hälften. Förra året var tiden en halvtimme – nu får deltagarna nöja sig med en kvart. David Uutisalo menar att det blev lite långt, lite onödigt långt nästan, förra året.

  • I stort sett så kör vi likadant som första omgången. I år kommer vi dock korta ner jakttiden med en kvart från 30 minuter. Förra året blev ganska långt. På en kvart får man fram en vinnare. Det är onödigt med längre tid, säger han.

Det är inte bara det här året som det har varit lite frågetecken kring reglerna. Från början var det tänkt att myggen skulle vägas, men den idén fick skrotas.

– Det vart så lite vikt. Jag läste på nätet att 1 gram är detsamma som 500 gram, sa David Uutisalo till SVT i en artikel inför premiären av världsmästerskapet.

Så går det till

Reglerna för mygg-VM är ganska simpla. Inom ett område som är format som en kvadrat, ska deltagarna fånga så många mygg som möjligt under en kvart.

Deltagarna får antingen använda sig av sina bara händer, eller så kan en fjärilshåv lånas på plats. Myggen läggs sedan i en kaffekopp. Vinnaren är den som har flest mygg i sin kopp.